Saturday, 25 June 2011

my inspiration..


cantik kan gmbar nie? law korang perasan, nie lah gambar profil picture aku lam fb..  aku pown xtaw knape, xtaw pe yg specialnyer sal gmbar nie. padahal aku upload dr internet je. type 'star', kuar2 gmbar nie. first time aku tgk gmbar nie, aku trus bkenan.. haha..

maybe sbb ada stars, so aku jd sayang giler kot nk remove gmbar nie dr profile aku.. yelah, aku nie 'obses' sket dgn star. pantang nmpak star, sume aku nk rembat. bak kata kakak aku, 'you're crazy on star'.. haha...

tapi aku sayang sgt dekat 'STAR' yang dah jadi milik aku, xkira lah samada yg aku beli mahupun dapat.. heee~ hepi nyer bile star ada depan mata aku. gelang tangan aku pown ada byk stars. tiap ary ley tgk stars. haha.. yelah, dah nama nyer star, mestilah dpt shine-kan hidup kita. and to my star, thanks for being my star. you are my shining star in my heart.. 

tiap malam, mesti aku akan tgk langit, cari star. law xde star, mmg aku rasa frust giler.. sedih dowh bile star xde. time aku stress, sedih, sunyi, or pape je la, mesti aku akan cari 'star' aku.. sbb tu bile star xde, aku  rasa sedih.. kalau boleh, sume benda aku nak share dengan 'star' aku. jgn cakap aku giler taw. haha.. mengaku star aku lah pulak. xpelah, aku lagi senang nk mention kan sbgai 'star' aku. 

n the most important thing, orang yg aku sayang pown, aku akan mention kan sbg 'star' aku.. so if korang ada dgr aku mention kan sesiapa as star aku, that's mean, that one is meant enough for me, sama macam star kat langit tuhh. haha..


'star lover' <3


Thursday, 23 June 2011

sem yang menstresskan!

aku x taw knape, tp aku rasa sem nie cam rumit giler. bosan giler ngan sem nie.. serabut. dengan masalah kolej nyer, dengan masalah study nyer. haihhh. lecturer sem nie mgajar cm relax giler. cam paper2 aku tuh sume easy. kolej plak wat hal. dgr2 sem dpan, dak part 4,5,6 kene stay luar kampus. pastu wifi kolej plak uitm nk potong. pastu plak kolej dak part 1,2,3 yg conquer. mcm2 lar.


serabut lar camni. dah lar sbg orang ke-5 lam bilik, pihak kolej nk tapis balik kelayakan masuk ke kolej tu. means that, maybe lam sem nie kemungkinan aku kene stay outside lar law pihak kolej rasa kelayakan aku tu xckup layak. dengan assignment lagi, mcm2 lar. mana nk sedia questionnaire n prepare for budget presentation utk bisnes com, drama arab lagi n byk lagi. 


arghhh stress lar sem nie. byk betul masalah.. huh! mekasih uitm sbb bjaya buat hidup aku trumbang-ambing n in stress sem nie.. uitm dihatiku. syang uitm sgt2!! grrr!

Tuesday, 21 June 2011

masalah2!!

DEMAM!

BATUK! 

SELSEMA!

SAKIT TEKAK!

ASSIGNMENT!

QUIZZES!


sume tu lah yg tengah menghantui aku skunk.. huhu. hopefully, minggu nie bjalan lancar and kesihatan aku btambah baek, tanpa perlu makan ubat. hehe. bese lar, aku nie kan anti sket dgn ubat. hahaha.. 

well, hopefully jugak assignment and quizzes tu aku bley buat n setelkan dgn baek so that nnt carry mark aku pown baek jugak. heee~

Monday, 20 June 2011

TERcare???!!

TERcare?? pe view korg sal perkataan tu? tsentak aku dgn pkataan tu. ada jugak eh istilah TERcare? in my own opinion, bile adanyer pkataan TER tuuu, tu mnunjukkan cam bnda tu happen lam keadaan yg tanpa disengajakan n maybe xdisedari..


tapi law bile dikatakan 'TERcare, sorry'? tu bmaksud slama nie mmg xde keinginan nak care, tp TERcare jugak? err pe yg aku mgarut nie? ntah la, aku pown xtaw, tp yg penting yg aku nk stress kan kat sini ialah pkataan TERcare tuh. bunyi cam funny, tp actually pkataan tu ley ubah persepsi seseorang thadap individu yg cakap bnda tu..


ONE ADVICE to sesape je, law rasa tbeban sangat men'care'kan diri orang laen, xpayah nk susah2 paksa diri korang nk care sal dorg. remember dear, xde istilah TERcare lam hidup nie. istilah TER tu sendiri dah bwk negatif view dah.


aku pown xtaw pe tujuan aku post sal nie kat entry kali nie, tapi mybe pkataan tu sendiri yg beri byk effect, so jari aku sendiri yg TER-rela hati utk post entry nie. btw, xde istilah TERpost or TERpaksa post taw. n bg aku, xde istilah TER lam kamus hidup aku.. ^_^



p/s : aku xharap orang yg aku tuju tu TERbaca entry aku nie. sbb bg aku, xde maknanya kita nk sibuk2 sal orang yg kita xcare or orang yg kita TERcare... (^_*)

Saturday, 18 June 2011

buat pedoman bersama.. ^_^


Jika kamu memancing ikan....
Setelah ikan itu terlekat di mata kail,
hendaklah kamu mengambil ikan itu....
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia
semula ke dalam air begitu saja....
Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya
ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.


Begitulah juga .........

Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU
hendaklah kamu MENJAGA hatinya....
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu
dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....

Jika kamu menadah air biarlah berpada,
jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia
begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu....
Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula....
Akhirnya ia dibuang....

Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan
lagi....
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu
istimewa....
Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan
mudah bagi kamu untuk menerimanya....
akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.

Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga
ke akhirnya....

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi...
yang kamu pasti baik untuk dirimu.
Mengenyangkan. Berkhasiat.
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..
Terlalu ingin mengejar kelezatan.
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya.
Kamu akan menyesal.

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan.....
yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu.
MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU...
Mengapa kamu berlengah,
cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang ain
Kamu juga yang akan MENYESAL....

Friday, 17 June 2011

imbas kembali~

aku still igt time zaman2 muda2 dulu (err.. mksud aku zman2 skul dulu lar ).. aku nie rapat jugak lar ngan dak2 laki especially yg mmg se'genk' dengan aku. tapi kan, disebabkan hbungan ktorg yg rapat nie, ramai lar jugak suara2 sumbang yg sound kitorang, ckp kapel tu haram lar, apa lar. pdhal mse tu mana ada aku kapel2 nie. istilah kapel pown takde lam kamus hidup aku. xkenal pown kapel tu cmner. 


tp yg bikin gua panas skunk nie ialah bila si ketam2 tuh mengajar anak bjalan dgn btl, tp dia sndri bjalan songsang, pe cite nie?? okay, complicated right. meh aku nk tolong simplifykan sikit. mase zman skul2 dulu, bese lar, masing2 nk tunjuk baek, nk tunjuk alim, perangai2 yg xbaek tu sume duk sorokkan dr pndangan umum. hipokrit nyer manusia.. yelah, mase tu nk dptkan phatian cikgu2 lar kononnyer.. 'alahai baek nyer dia nie, boley jadi naqib/naqibah nie.. boley jadi badar/badariah nie'.. memang aku nie salah sorg dr plajar bmasalah mse kat skul dlu, tp at least korg tgk prangai aku yg sebenar kan? aku xhipokrit! aku jujur pd diri sndiri. biar orang xsuke, asalkan aku bhagia dgn khidupan aku. tu yg penting bg aku..


okay, now back to the topic. skunk nie, aku tahu lar kita sume dah besar, and ada jugak dikalangan orang yg sebaya dgn kita dah bkahwin, dah branak-pinak pown, tp tu xbmakna kita dah ckup besar utk wat dosa.. ingat lar bai, ALLAH tu maha melihat, maha mengetahui. korang sindir2 orang, ktuk2 orang sgala bagai tu, tp skunk nie korang sedar x pe yg korang dah buat? hakikatnya, korang ckp aku teruk, sosial lar, apa lar, tp korang cmner? lagi truk dr aku. seteruk-teruk aku, xde nyer aku kapel, xde pown aku post gmbar bpegangan dgn org yg bkn mahram aku, mcm yg korang buat tu..


aku mmg igt mse korang ckp kapel tu haram, fine! aku bley trima lar sbb aku xkapel pown, just bkwan dgn dorg tu. xde smpan langsung feel2 nie. tp skunk nie, aku tgk korg jugak yg buat relationship lam fb, post gmbar dgn bf/gf lar, pgg org bkn muhrim sana sini lar, boley plak cmtu? xpaham aku dgn jenis2 org cmtu. lenkali, betulkan diri sndiri dulu, baru boley nk btulkan org laen.. TERIMA KASIH YAAA..  sweet sgt kan kalau korang trasa dgn pe yg aku tulis nie.. ^_^


p/s : aku x tujukan kat sesape, tp sape yg trasa tu, nasib badan lar ek.. bkan niat aku nk sindir2 korang, just nk luahkan rasa geram je.. so after this, fikir2 kan lah bfore nk nasihatkan orang laen ek.. tkowt nnt korang sndiri yg buat..

Thursday, 16 June 2011

i'm HOME!!

first of all, memang best kan bile balik rumah.. yelah, rumah ku syurgaku.. haha.. ada bberapa sebab on why aku suke balik rumah.. boleh dikatakan almost every week aku balik rumah. guess why? bcozzzzz...

FIRST : bile balik rumah, xlapar.. kat rumah aku nie, mkanan selalu xputus. yelah, sume org kat rumah aku nie kuat makan. tp badan sengsorang xde lar setaraf giant. haha

SECOND : xbest lar tidur kat hostel.. selalu sakit badan. yelah, tilam dia xbest. sakit belakang taw tidur atas tilam kat sana..

THIRD : boleh bangun anytime yg aku suka. yelah, kat rumah nie, mana ada komitmen kan. kerja aku law kat umah nie, makan, laptop, 0n9, movie, games, mandi, solat, bwak motor, tidur. tu lar rutin aku seharian kat umah. haha, best kan?

FORTH : xpayah pegi kelas, xpayah mgadap assignment yg menimbun. bese lar, aku kan, time balik rumah weekend, untunglar law aku nk bawak balik buku. bese nyer aku bawak balik laptop je pown. yg len, sume tinggal kat hostel. cool kan hidup aku? haha. pastu bile dah balik sana, mula lar nk push diri setelkan assignment yg ter'tunggak' tuh. hakhak.

alamak, penat lar pulak nk type byk2.. law nk diikowtkan, mmg xckup space lar nk type on why aku suke balik rumah. haha.

so konklusinya, AKU MEMANG SUKE BALIK RUMAH.. hahahahahaha

Wednesday, 15 June 2011

entahlah..

actually aku pown xtaw nk merapu pe kali nie. p apa yg aku taw, sem nie quite stress. byk doe msalah.. aku pown xpasti pe sbnarny masalah aku. msalh aku nie bukanlah cm masalah anak2 muda yg len, masalh cinta cintun lar, kewangan lar dll. msalah aku nie sure2 lar sal time management. yelah, almaklumlah, sem nie byk pulak komitmen yg diperlukan..

sem nie, aku kene buat research, sediakan questionnaires - nak edar kat people, tu xtmasuk lagi kene sunting drama arab. xckup dgn sunting, kitorg kene buat skrip, jalan cite, blakon, sunting n tayang drama tu lam bhasa arab. siap kene masukkan subtitle lg. haha. rumit kan? tu xtmasuk lagi dgn assignment yg bakal mnimbun tuhh..

kuiz, test sume dah start eventhough kelas baru je seminggu kot start. hishh bapak cepat kan? nak wat cmner, sem kali nie pendek je. redha je la. pape pown, UiTM dihatiku.. ceh, mcm patriotik je aku kan? alahai, poyo nyer. weee~

Monday, 13 June 2011

apa nak jadi laaa...

apa nk jadi lar dgn anak2 muda zaman skunk? rosak! hancur! xbtamadun! bukanny aku bniat nk ktuk2 dorg,tp tengoklah sendiri cara dorg.. ni ke yg mlambangkan adat melayu? mana perginyer adat sopan dan adat ketimuran kita? kelantan tu dikenali dgn serambi mekah. nie ke contoh2 anak2 kelantan yg berasal dr serambi mekah tu? merosakkan akhlak.. memburukkan nama baek kelantan je. tengoklah sendiri contoh2 keruntuhan akhlak anak2 muda kita..


tak btamadun langsung!




teringin sangatkah nk jadi setan??



dah takde sgt ker kain smpai pkai kain bndera??



lawaKAH??

Sunday, 12 June 2011

bile cuti??!!

aii terengganu dah menang bola. cuti biler lagi?? xkan takde cuti kot. law takde, buat pe duk heboh cakap ada cuti? aiyaaaa.. sume orang yg stay lam terengganu skunk nie xkira lar outsiders ke mmg anak jati terengganu ker duk nanti bile lar nk cuti. malas g kelas weyyyyy.. dah lar kuiz just around the corner. lg2 lar malas tuuu.. haha

Saturday, 11 June 2011

bola.. TERENGGANU vs kelantan??





sbg anak jati terengganu, sah2 lar aku sokong terengganu. lgpown law trg menang, sah2 aku xyah p kelas sok. weeee~ best urm law xde kelas sok. hakhak..

PETEH GANU PETEH!! jgn hampakan harapan anak2 terengganu utk myaksikan sang kijang tumpas di kaki sang penyu kita! chaiyok chaiyok GANU! <3 love yaaa..

Friday, 10 June 2011

kenali cinta.. (^_*)


Adakah telapak tangan kita berpeluh, hati kita berdebar kencang dan suara kita tersekat di kerongkong. Itu bukan Cinta, itu SUKA.

Adakah kita marah tatkala melihat si dia berdampingan dengan orang lain? Itu bukan Cinta, itu CEMBURU.

Adakah kita tidak dapat melepaskan pandangan mata daripadanya? Itu bukan Cinta, itu NAFSU.

Adakah kita menginginkannya kerana kita tahu ia ada disana? Itu bukan Cinta, itu KESEPIAN.

Adakah kita mencintainya kerana itulah yang diinginkan semua orang? Itu bukan Cinta, itu KESETIAAN.

Adakah kita tetap mengatakan yang kita menyintainya kerana kita tidak ingin melukai hatinya? Itu bukan Cinta, itu BELAS KASIHAN.

Adakah kita menjadi miliknya kerana pandangan matanya membuat hati kita terpikat? Itu bukan Cinta, itu TERGILA-GILA.

Adakah kita memaafkan kesalahannya kerana kita telah berhutang budi kepadanya? Itu bukan Cinta, itu PERSAHABATAN.

Adakah kita mengatakan kepadanya bahawa setiap hari hanya dia yang kita fikirkan? Itu bukan Cinta, itu DUSTA.

Adakah kita rela memberikan semua hal yang kita senangi untuk kepentingan dirinya? Itu bukan Cinta, itu KEMURAHAN HATI.

Tetapi…adakah kita tetap bertahan kerana diantara kesedihan dan kegembiraan, penderitaan dan kebahagiaan yang membutakan dan sukar difahami walau berjuta penyair mencari maknanya…menarik kita mendekati dan tetap bersamanya? ITULAH CINTA.

Apakah kita menerima kesalahannya kerana itu sebahagian dirinya dan siapa dirinya? Jika demikian, ITULAH CINTA.

Adakah kita tertarik dengan orang lain tapi setia dengannya tanpa penyesalan? Jika demikian, ITULAH CINTA.

Adakah kita menangis kerana kesakitannya walaupun saat itu dia kuat? ITULAH CINTA.

Adakah hati kita sakit dan hancur ketika dia bersedih? ITULAH CINTA.

Adakah hati kita gembira ketika dia berbahagia? ITUAH CINTA.

Adakah matanya melihat hati kita dan menyentuh jiwa kita begitu mendalam sehingga menusuk? ITULAH CINTA.

Tuesday, 7 June 2011

err unbelievable!!

ary nie mmg unbeliaveable! sape sangka kengkwan aku pkse aku mkn nasi td. pdhl aku nie dah thap alergik nasi dah. tp apakan daya, dorg pkse aku mkn. demi mnunaikan janji aku yg sem 3 nie nk makan nasi, so aku pown merelakan diri mengambil risiko. cheewah! haha. ayat xbley bla..

loya+rasa nk demam lol makan nasi td. yarkkss.. tp janji punyer pasal, okay je la.. aku tepati janji. arghh sakit perut pown ada. hukhuk. seksanyer mkan nasi nie. huhu.. insyaallah, lam sem nie jugak, aku try mkn nasi.. macam khidupan aku mse zaman dulu2 kala tuhh. hakhak..

Monday, 6 June 2011

urm... lame x update..

dah lame kot aku xmerapu meraban lam blog nieh.. start lepas kuar result ritu, sampai lar skunk, mood nk m'update blog nieh langsung xde..  bese lar, agak down kan. result kurang mmberangsangkan even cpga aku still dekan.. means that still 3.5 above..

then on 29th may ritu, aku lapor diri balik kat kolej kerawang nieh as part 3's student.. sem nie kitorang as penghuni kerawang tpaksa trima hakikat yg kitorg nieh must bsesak2 dgn kuota sebilik 5 org lam blik yg agak xseberapa luas nie.. haha. xpelah, redha jela. asl ad tmpat yg selamat utk btduh, senang nk pegi balik kampus, sume kira okay je la. haha..

sem nie, lam sylibus aku ada subjek bahasa arab. mule2 cm nervous lar jugak, yelah takowt2 jugak lar nk blajar arab nie. almaklumlah, aku nie bukan nyer penah ad basic blajar arab. stakat ana anta tu taw lar.. haha. but lately, aku rasa cm best pulak blajar arab. ismi eja ezzate. nama sy eja ezzate. khaifahaluka? alhamdullilah. anabikhoir. haha.. bile blajar arab nie, baru aku taw rupa2 nyer, stiap bnda ada jantinanyer yang tersendiri. contohnyer cm law utk lelaki/jantan dipanggil muzakar. law utk perempuan/betina dikenali sbg mua'nas.

urm ngantuknyer. dah lewat dah nie, sok kelas kul 8. tidooooo ya.. >.<