Friday, 12 June 2015

hati perempuan

welcome back!!

okay.. nak dipendekkan cerita, kawan aku ada hello aku. mintak advices katanya. adoiii macam la aku nie kaunselor. haha katanya boyfriend dia nie tak memahami dia sebagai seorang perempuan. okay, agak kesian kat dia apabila mendapat seseorang sebagai bakal teman hidup yang tidak memahami. okay, keep it short. perempuan ni memang complicated. aku sendiri sebagai perempuan pun kadang-kadang tak memahami kehendak dan hati aku sendiri. lagi haru kan? tapi tu lah fact of reality. perempuan kadang-kadang tak tahu apa benda yang dia betul-betul nak dalam hidup dia. cuma yang dia tahu, dia nak seseorang yang boleh di category kan sebagai prince charming. yes, prince charming tu tak semestinya perlu kacak, hensem, kaya dan bergaya. cukuplah sekadar seseorang yang mampu menenangkan kita tatkala kita tengah moody, mood swing, marah tak tentu hala dan hormon tak stable. okey, ayat tu agak errr sikit kan..

tapi tu lah kebenarannya.. jadi lelaki nie pulak jangan terlalu ikutkan emosi. kalau korang dah ikut emosi, nak layan lagi dengan kepala hangin perempuan, apa kesudahannya? kesudahannya goodbye laa. aku tak aim kat sesape dalam isu nie. sebab kedua-dua belah pihak harus pandai memainkan peranan. aku ikut sample yang terdekat dengan aku. if mak aku "bersuara", ayah aku yang akan "mendengar" dan begitulah sebaliknya.. takkan ada pergaduhan atau perang mulut antara mereka. tu la yang patut kita contohi. tapi aku sendiri pun selalu lost-tempered. aku bukanlah jenis yang penyabar, jadi seseorang yang penyabar amatlah diperlukan dalam hidup aku.

nampak perempuan ni rumit kan? yupp memang super duper rumit.. bukan semua orang yang mampu menangani masalah mendalami perempuan. kenapa aku cakap camtu? yela, kalau masing-masing dah saling memahami sangat, takkan ada penceraian dan perpisahan la kan dalam perhubungan? betul kan? let's make it short. apa yang dimaksudkan dengan memahami? secara peribadinya, bagi aku, memahami nie ada sudut yang kita boleh ambik. bagi pandangan aku sendiri, memahami nie ialah pasangan kita kenal kita lebih dari kita kenal diri kita sendiri. dia tahu segalanya pasal kita. dia faham waktu senang susah kita, dan sentiasa ada di sisi kita, bukan bertujuan untuk menjatuhkan kita, tapi bertujuan untuk menaikkan semangat kita. sentiasa berada bersama kita, berjalan seiring dengan kita sepanjang waktu. bukanlah bermaksud kena sentiasa berjalan / keluar / dating sepanjang masa. tetapi bermaksud walaupun berjauhan, komunikasi tu sentiasa ada. sentiasa support walaupun dari jarak yang jauh.

memahami nie juga bermaksud dia tahu mood kita walau dengan sekadar mendengar suara kita ataupun walau dengan sepatah perkataan. yang tu memang super duper cool. kalau dapat yang jenis camni mohon jangan lepaskan sebab bukan senang nak cari orang yang tahu kehendak hati kita. next.. perempuan ni leceh. kenapa? sebab mood perempuan boleh berubah dengan sekelip mata. baru 15 saat yang lepas dia boleh bergelak-ketawa dengan kita, ehh tak sampai sesaat dia dah start moody. haaaa leceh kan? tapi kadang-kadang dia saja je nak test pasangan dia. nak tengok sanggup sabar tak dengan mood dia yang tak stable tu. mula-mula nak test, tapi bila pasangan dah sama naik nak marah, hahaha mula lah pastu jadi gaduh. adoiii. lagi masalah kan?

haaaa lagi satu. nie sikap perempuan yang memang tak boleh nak di sangkalkan lagi. aku pun ada terbaca dalam internet berkenaan sikap perempuan yang satu nie. ape dia? sikap suka mencari pasal dengan orang tersayang.. contoh? okay, mood masing-masing tengah elok. tetibe si perempuan nie saja je nak create suasana tu biar jadi hot. contohnya ungkit hal lepas ke, bercakap tentang isu sensitif yang tak digemari oleh pasangan dan tetibe je duk tanya soalan yang bukan-bukan. okay, memang niat asal korang sebagai perempuan nie konon-konon nak buat-buat marah pastu duk harapkan si pasangan korang nie pujuk. okay, tu namanya desperate of attention or attention desprado. tapi last-last bukan pujukan yang dapat, tapi herdikan dan kemarahan dari pasangan, pastu si perempuan pun terasa hati, lalu betul-betul merajuk. hahaha.. bila tengah marah, macam-macam pulak yang perempuan keluarkan termasuklah 'it's over la', 'the end of us laa' and so on.. 

lelaki yang sayangkan pasangan dia nie akan mengalah bila perempuan dah merajuk. pastu bermulalah adegan pujuk-memujuk. kalau tak dipujuk alamatnya berkuburlah hubungan itu. dan cycle yang sama akan berulang..hati perempuan nie memang sukar nak ditebak. hanya pemegang kunci hati je faham kehendak hati pasangannya.. siapa cakap perempuan takde ego? siapa cakap perempuan nie hanya insan yang lemah yang hanya tahu mengalah? ego perempuan nie tinggi sebenarnya. cuma depends pada diri perempuan tu. ada yang jenis suka memendam, ada yang jenis suka meluah, ada yang jenis suka dimanja dan dibelai dan ada jugak yang jenis kasar pada luarannya tetapi hanya sesetengah orang je yang dapat rasakan kemanjaan dan kemesraan yang ada pada dirinya.

kadangkala sebab tak sebut nama pun boleh jadi isu. contohnya aku ada dengar cerita dari orang sekeliling aku nie lah yang pasangan dia nie susah nak panggil dia dengan panggilan manja. tu nampak isu kecik je, tapi kerana isu tu dorang bertekak. bergaduh. nampak tak? complicated nya perempuan nie. tapi nasib baik lah dia nie jenis yang straight forward. kalau ada masalah atau tak puas hati, terus disuarakan pada pasangan. kalau yang jenis memendam tu, memang selalu makan hati lah apabila pasangan tak memahami rasa hati. tapi secara peribadinya aku lebih sukakan orang yang berterus-terang dengan kita. jadi kita tahu kehendak hati dia, kita tahu apa yang dia mahukan dari kita, dan kita tahu mana halatuju hubungan kita..

susah kan nak memahami perempuan? tapi sebenarnya ada je lelaki yang boleh memahami perempuan. amazing kan? lelaki amazing macamni satu dalam seratus. kenapa aku cakap macamtu? he can tell her feeling by reading her text! he can tell her mood by hearing her voice! super amazing cmalee.. kita cakap "em" dia tahu apa yang kita mahukan. kita cakap "k" dia tahu apa yang kita maksudkan. kalau korang jumpa orang macamni, janganlah sesekali lepaskan. kalau jual mahal sikit-sikit takpe, tapi jangan sampai terlepas.. free advice tu. haha..

okay, so to girls, good luck dalam misi pencarian pasangan yang memahami dan menerima kita seadanya.. to guys, be patient dalam melayani dan memahami pasangan masing-masing. kita nak orang fahami diri kita tu senang je. kita kena belajar untuk memahami diri orang lain barulah orang akan lebih terbuka untuk memahami diri kita. as simple as ABC tapi yang sesimple ABC tu lah bukan semua orang boleh buat.

p/s : currently listening to "shades - jangan kau ucap selamat tinggal".. nak casing fon lawa + jacket jeans selaiiii.. arghhhh craving for delicious food. 






Thursday, 11 June 2015

coret-coret

hello guys.. i'm back! 

harini aku nak story pasal aku. yuppp! aku! diri aku! hidup aku sekarang entahlah. nak cakap terumbang-ambing tu macam x sangat. sebab aku still dapat manage diri aku. tp so far, aku rasa macam lost gile. duduk jauh kt tempat orang. yela, aku bukan pernah duduk luar dari negeri sendiri pun. paling jauh aku stay pun masa duk UiTM dulu. tu pun still dalam negeri sendiri lagi.

kat tempat baru nie aku kena pandai2 masuk tempat orang, ikut flow orang, asalkan jangan terkena culture shock. Alhamdullilah so far aku masih lagi terselamat daripada tergolong dalam golongan mereka yang terkena culture shock. Kawan2 kat sini? ada yang OK dan ada yang KO. ada yang hanya tahu ambik kesempatan atas kesulitan kita dan ada yang dirasakan boleh bergantung walau sedikit kepada dirinya. tapi secara jujurnya aku kat sini takde la bergantung kepada orang sangat. sebab everything aku boleh handle sendiri. opsss bukan boleh actually. tapi terpaksa handle sendiri. terpaksa buat everything by my own. kadang2 nak gi mana2 tempat yang aku x pernah pegi pun kena pergi sendiri. travel alone. tapi takpe. pengalaman yang akan mendewasakan kita. kalau kita asyik depends pada orang lain, bila nak maju kan? 

duduk kat sini kena pandai2 pilih kawan. bukan semua orang yang boleh dibuat kawan. kena banyak hati-hati dengan orang sekeliling. sebab? sebab masing-masing pandai mengaburi mata kita untuk ambik kesempatan atas kesusahan kita. kadang-kadang kita rasa dia boleh bantu kita untuk lebih maju, padahal hakikatnya takk! manusia yang jenis nie dah banyak aku jumpa. dah serik nak terpedaya dengan spesis malaun macamni. yang hanya pandai menjatuhkan kita depan orang lain. yang hanya tahu menggunakan kita untuk kepentingan sendiri.

yes. aku akui bukan semua yang aku jumpa kat sini spesis macamni. setakat nie hanya ada beberapa orang sahaja yang aku boleh iktiraf sebagai mereka yang boleh dipercayai. aku bukanlah jenis yang mudah percaya. sebab tu susah untuk aku mempercayai. tapi, bila aku dah percaya, haaa yang tu susah, sebab aku akan betul2 percayakan orang tu. tu lah masalah aku. tapi setakat ni, selain ahli keluarga aku, ada seorang jejaka yang memang aku percaya dari dulu, kini dan in future too. InsyaAllah. Empunya diri tu? sudah semestinya si jejaka Che Mohamad Asyraf. semoga kepercayaan yang diberikan tidak disia-siakan.

okay, berbalik pada topik asal.. berbulan2 duduk kat sini dah dirasakan macam bertahun-tahun.. eagerly waiting untuk apply tukar balik negeri asal. tapi.. aku ada target sebenarnya. target aku? ambik exam, pass exam, apply utk exam naik pangkat, lepas naik pangkat, apply tukar. so mungkin makan masa bertahun jugak la aku duk sini baru aku tukar. who knows kan berapa lama? InsyaAllah segala yang berlaku, terjadi, ada hikmah di sebaliknya. siapalah kita untuk menafikan takdir, untuk melawan kehendak Ilahi? kalau ada rezeki, InsyaAllah ada. tapi kalau sebaliknya, just tunggu dan lihat saja laa. setakat nie tu target aku laa. dapat ke tidak mana nak tahu kan? yang penting usaha tu ada..

poyo je ayat. okay lah, sampai sini jela entry kali nie. aku nie kena tolong pegawai buat semboyan pulak nie. jangan tak tahu, kalau kat sini semboyan tu maksudnya surat jugak la kalau dalam bahasa tak rasmi. aku ni pulak masa mula-mula masuk keje dulu ingatkan semboyan ni adalah semboyan yang duk jadi alat muzik dalam tv tu.. sebab aku teringat lagu "semboyan telah berbunyi, menuju medan bakti" hahaha. lagi jahat kan.. 
okay la, ni je kot untuk kali nie. good bye peeps.

p/s : bukan mudah untuk mencari yang memahami. sekiranya dapat, usahlah lepaskan. bukan mudah mencari kasih dan sayang yang sejati. seandainya dapat, usahlah dipersiakan. mungkin saat ini kita masih belum mengerti tentang kekuatan yang tersembunyi, namun ketahuilah bukan semua yang kita nampak buruk itu memang tak baik untuk kita. bukan semua yang baik di mata kita itu baik juga pada hakikatnya. kadang-kadang orang sengaja menguji kemarahan kita dengan pelbagai cara. bukan niat untuk dijadikan bahan tabung uji, tetapi berniat untuk mencari keserasian dalam diri.