Friday, 18 December 2015

saat hati merintih

hidup ni umpama roda. kejap kat atas, kejap kat bawah. kita sebagai manusia yang diberi akal dan fikiran perlulah sentiasa berfikiran secara waras, bukannya berperangai setan yang membuta tuli je nak salahkan orang lain atas kesalahan diri sendiri. sedarlah, kita di dunia ni hanyalah sementara je, berbuat baiklah sesama manusia. memang diakui, bukan semua manusia mampu menerima diri kita seadanya. dari segi percakapan kita, perbuatan kita, tingkah laku kita dan sebagainya, tetapi sebagai seorang insan yang tak sempurna ni, kita haruslah terima kelebihan dan kekurangan diri orang lain, bukanlah dengki, iri hati, nak jatuhkan orang lain sesuka hati. 


memang! bukan semua orang suka kita. percayalah, walau sebaik mana pun kita, walau sekuat mana pun kita, kita takkan mampu nak berhadapan dengan manusia yang kerjanya hanya nak menjatuhkan kita je. walau kita berbuat sehabis baik dengan orang lain pun, akan tetap ada manusia yang simpan perasaan tak puas hati terhadap kita. jadi, cara yang paling senang, paling selamat, just be yourself. biar jela sesape yang tak suka kita. asalkan kita tahu apa yang kita buat, kita lakukan tu betul. 



yang paling menyakitkan hati, ketam nak ajar anak dia berjalan dengan betul padahal dia sendiri yang jalan senget. macam bangangggg! apa boleh buat. rasa diri sendiri tu dah terlampau perfect, terlampau bagus sampaikan orang lain pun semua nampak tak sempurna di mata dia. bayangkan, tanpa sebab kau diadili, ditengking, dihina, dimaki bagai tiada maruah diri di depan khalayak ramai. kau disindir tanpa kau tahu sebabnya. kadang-kala kau tak faham sindiran yang dilontarkan sehinggalah kau terdengar ayat-ayat yang menyebabkan kau tahu yang sindiran dan kata-kata kasar tu dituju kepada kau. agak menyedihkan bila orang tak suka kau, tapi kau tak tahu kenapa dia tetiba dingin, tak suka kau. kau tak dapat nak pikir kenapa dia tetiba nak marah kau, bencikan kau. kau tak tahu siapa yang jadi dalangnya, siapa yang mulakan segalanya, hingga kau jadi mangsa. mungkin ada yang  menjadi pengadu - domba dan musuh dalam selimut, yang tak boleh nak tengok orang lain senang dan tenang. sabarlah duhai hati. sentiasalah bersangka baik.



serious aku tak kuat. aku tak kuat nak hadapi keadaan ni tanpa mereka. tanpa dua orang kat sini yang mampu buat aku gelak even bila melibatkan perkara-perkara yang bodoh. kak A dan kak N, terima kasih kerana banyak bagi semangat sepanjang saya kat sini. terima kasih jugak dekat #CMA yang jadi tempat luahan aku, terpaksa telan kemarahan aku, kedinginan aku, masalah aku dan suka duka aku. Thanks ma abah sebab banyak bagi sokongan moral dan nasihat yang berguna. serious kadang-kadang aku tak mampu untuk jadi seorang yang kuat. 



p/s : when this world gives me thousand reasons to cry, i still choose to do my best and keep smile. i need your warm hugs and kisses to comfort me. i miss you so much.. :'(

Tuesday, 7 July 2015

narrow minded people is everywhere

hello world. 

pepatah mengatakan 'anjing menyalak bukit, takkan runtuh bukitnya'. and yes, it's true. kita takkan rugi pape or luka dimana-mana if people treat us badly. kita hanya akan berasa stress, nak marah, sakit hati dan tertanya-tanya mengapa kita diperlakukan sedemikian rupa. kadang-kadang bila kita terlalu beri muka pada seseorang, mulalah nak pijak kepala kita. sebab tu kita takleh terlalu mengalah dengan syaitan yang bertopengkan manusia nie. orang yang spesis macamni memang tak patut hidup. dah rasa legend sangat dah ke? dah rasa hebat sangat dah? ape masalah kau nie sebenarnya ha, bitch? 

kau nie memang spesis yang tak pandai nak mengenang budi kan? kau lupa time kau susah siapa kau mintak tolong? kau lupa saat kau dalam masalah kau cari sape? kau ingat aku lupa? aku ingat. yes, aku masih ingat dan akan terus ingat sampai bila-bila. siapa yang cepat sangat nak lupa ingatan terhadap orang yang tak mengenang jasa kan ? sebelum nie pun dah macam-macam versi cerita yang aku dengar pasal kau dari si polan dan si polan. tapi aku diamkan je. kenapa? sebab aku tak percaya. sebab aku tengok muka kau macam 'fairy' gila. damn! aku tertipu dengan kelembutan kau.

sekarang ? sekarang aku dah nampak dah wajah sebenar kau disebalik topeng manusia yang kau pakai tu. kau nak sindir-sindir aku? takpe. aku tak kisah. kau dengki dengan aku? takpe. hak kau. tapi kalau terlalu dengki kan seseorang sampai tahap menghasut orang lain tu memang tak dapat nak dimaafkan. kau suka la kan bila orang percaya dengan mulut longkang kau tu? kau happy la kan bila orang terpedaya dengan cerita palsu yang kau karang tu? kau ingat kau tu bagus sangat? kau tak payah nak judge aku macam kau kenal aku. 

sometimes people love to judge us without trying to know us deeper. its hurt, you know. talking like shit and insulting us does make you feel at ease and happier? stop that foolish thinking, folks. yes, i know, i should respect you. and yes, i STILL respect you before this. but please, respect me as well. it's true that i'm much younger than you, than anyone else in our surrounding, but can you please treat me nicely as other people did? 

you know, we have 'kifarah'. you can treat me badly, but one fine day, you will be in my shoes, experiencing exactly what i'm facing now. i don't even have a chance to explain anything. today is your day. but bear in your mind. you will never be at ease forever. people will hate you if you keep treating others the way you treat me. in Islam, what you give, you will get back. if today you're being hypocrites with other people, people will be hypocrites with you too. truthfully, you are so annoying, make me hate you even more. no need to shout at me whenever you didn't agree with me.

you know, we as human have different views and thoughts. stop being selfish and unfair towards others. you're such a narrow minded creation. please, please change. stop judging others. stop bullying others. stop torturing others. mentally. when you need me, you show your best side to make me help you. when it's done, you treat me badly. it's not that i'm desperately need your nice treat, but it's a weird thing when thinking why do you hate me so much.

am i ever done something wrong to you? there's one thing for sure that you need to know. by hating me, it will never affecting my jobs at all. take note! i'm not saying that i'm an open-minded person. but in certain cases we need to be positive. wake up la. you are getting old days by days. who knows, esok lusa ajal datang menjemput? haa mase tu baru ingat dosa-dosa kering yang kau dah buat kat insan lain. insaflah..


p/s : thanks for giving me strength in order to face this type of person. 0707 and still counting.. :)


Friday, 12 June 2015

hati perempuan

welcome back!!

okay.. nak dipendekkan cerita, kawan aku ada hello aku. mintak advices katanya. adoiii macam la aku nie kaunselor. haha katanya boyfriend dia nie tak memahami dia sebagai seorang perempuan. okay, agak kesian kat dia apabila mendapat seseorang sebagai bakal teman hidup yang tidak memahami. okay, keep it short. perempuan ni memang complicated. aku sendiri sebagai perempuan pun kadang-kadang tak memahami kehendak dan hati aku sendiri. lagi haru kan? tapi tu lah fact of reality. perempuan kadang-kadang tak tahu apa benda yang dia betul-betul nak dalam hidup dia. cuma yang dia tahu, dia nak seseorang yang boleh di category kan sebagai prince charming. yes, prince charming tu tak semestinya perlu kacak, hensem, kaya dan bergaya. cukuplah sekadar seseorang yang mampu menenangkan kita tatkala kita tengah moody, mood swing, marah tak tentu hala dan hormon tak stable. okey, ayat tu agak errr sikit kan..

tapi tu lah kebenarannya.. jadi lelaki nie pulak jangan terlalu ikutkan emosi. kalau korang dah ikut emosi, nak layan lagi dengan kepala hangin perempuan, apa kesudahannya? kesudahannya goodbye laa. aku tak aim kat sesape dalam isu nie. sebab kedua-dua belah pihak harus pandai memainkan peranan. aku ikut sample yang terdekat dengan aku. if mak aku "bersuara", ayah aku yang akan "mendengar" dan begitulah sebaliknya.. takkan ada pergaduhan atau perang mulut antara mereka. tu la yang patut kita contohi. tapi aku sendiri pun selalu lost-tempered. aku bukanlah jenis yang penyabar, jadi seseorang yang penyabar amatlah diperlukan dalam hidup aku.

nampak perempuan ni rumit kan? yupp memang super duper rumit.. bukan semua orang yang mampu menangani masalah mendalami perempuan. kenapa aku cakap camtu? yela, kalau masing-masing dah saling memahami sangat, takkan ada penceraian dan perpisahan la kan dalam perhubungan? betul kan? let's make it short. apa yang dimaksudkan dengan memahami? secara peribadinya, bagi aku, memahami nie ada sudut yang kita boleh ambik. bagi pandangan aku sendiri, memahami nie ialah pasangan kita kenal kita lebih dari kita kenal diri kita sendiri. dia tahu segalanya pasal kita. dia faham waktu senang susah kita, dan sentiasa ada di sisi kita, bukan bertujuan untuk menjatuhkan kita, tapi bertujuan untuk menaikkan semangat kita. sentiasa berada bersama kita, berjalan seiring dengan kita sepanjang waktu. bukanlah bermaksud kena sentiasa berjalan / keluar / dating sepanjang masa. tetapi bermaksud walaupun berjauhan, komunikasi tu sentiasa ada. sentiasa support walaupun dari jarak yang jauh.

memahami nie juga bermaksud dia tahu mood kita walau dengan sekadar mendengar suara kita ataupun walau dengan sepatah perkataan. yang tu memang super duper cool. kalau dapat yang jenis camni mohon jangan lepaskan sebab bukan senang nak cari orang yang tahu kehendak hati kita. next.. perempuan ni leceh. kenapa? sebab mood perempuan boleh berubah dengan sekelip mata. baru 15 saat yang lepas dia boleh bergelak-ketawa dengan kita, ehh tak sampai sesaat dia dah start moody. haaaa leceh kan? tapi kadang-kadang dia saja je nak test pasangan dia. nak tengok sanggup sabar tak dengan mood dia yang tak stable tu. mula-mula nak test, tapi bila pasangan dah sama naik nak marah, hahaha mula lah pastu jadi gaduh. adoiii. lagi masalah kan?

haaaa lagi satu. nie sikap perempuan yang memang tak boleh nak di sangkalkan lagi. aku pun ada terbaca dalam internet berkenaan sikap perempuan yang satu nie. ape dia? sikap suka mencari pasal dengan orang tersayang.. contoh? okay, mood masing-masing tengah elok. tetibe si perempuan nie saja je nak create suasana tu biar jadi hot. contohnya ungkit hal lepas ke, bercakap tentang isu sensitif yang tak digemari oleh pasangan dan tetibe je duk tanya soalan yang bukan-bukan. okay, memang niat asal korang sebagai perempuan nie konon-konon nak buat-buat marah pastu duk harapkan si pasangan korang nie pujuk. okay, tu namanya desperate of attention or attention desprado. tapi last-last bukan pujukan yang dapat, tapi herdikan dan kemarahan dari pasangan, pastu si perempuan pun terasa hati, lalu betul-betul merajuk. hahaha.. bila tengah marah, macam-macam pulak yang perempuan keluarkan termasuklah 'it's over la', 'the end of us laa' and so on.. 

lelaki yang sayangkan pasangan dia nie akan mengalah bila perempuan dah merajuk. pastu bermulalah adegan pujuk-memujuk. kalau tak dipujuk alamatnya berkuburlah hubungan itu. dan cycle yang sama akan berulang..hati perempuan nie memang sukar nak ditebak. hanya pemegang kunci hati je faham kehendak hati pasangannya.. siapa cakap perempuan takde ego? siapa cakap perempuan nie hanya insan yang lemah yang hanya tahu mengalah? ego perempuan nie tinggi sebenarnya. cuma depends pada diri perempuan tu. ada yang jenis suka memendam, ada yang jenis suka meluah, ada yang jenis suka dimanja dan dibelai dan ada jugak yang jenis kasar pada luarannya tetapi hanya sesetengah orang je yang dapat rasakan kemanjaan dan kemesraan yang ada pada dirinya.

kadangkala sebab tak sebut nama pun boleh jadi isu. contohnya aku ada dengar cerita dari orang sekeliling aku nie lah yang pasangan dia nie susah nak panggil dia dengan panggilan manja. tu nampak isu kecik je, tapi kerana isu tu dorang bertekak. bergaduh. nampak tak? complicated nya perempuan nie. tapi nasib baik lah dia nie jenis yang straight forward. kalau ada masalah atau tak puas hati, terus disuarakan pada pasangan. kalau yang jenis memendam tu, memang selalu makan hati lah apabila pasangan tak memahami rasa hati. tapi secara peribadinya aku lebih sukakan orang yang berterus-terang dengan kita. jadi kita tahu kehendak hati dia, kita tahu apa yang dia mahukan dari kita, dan kita tahu mana halatuju hubungan kita..

susah kan nak memahami perempuan? tapi sebenarnya ada je lelaki yang boleh memahami perempuan. amazing kan? lelaki amazing macamni satu dalam seratus. kenapa aku cakap macamtu? he can tell her feeling by reading her text! he can tell her mood by hearing her voice! super amazing cmalee.. kita cakap "em" dia tahu apa yang kita mahukan. kita cakap "k" dia tahu apa yang kita maksudkan. kalau korang jumpa orang macamni, janganlah sesekali lepaskan. kalau jual mahal sikit-sikit takpe, tapi jangan sampai terlepas.. free advice tu. haha..

okay, so to girls, good luck dalam misi pencarian pasangan yang memahami dan menerima kita seadanya.. to guys, be patient dalam melayani dan memahami pasangan masing-masing. kita nak orang fahami diri kita tu senang je. kita kena belajar untuk memahami diri orang lain barulah orang akan lebih terbuka untuk memahami diri kita. as simple as ABC tapi yang sesimple ABC tu lah bukan semua orang boleh buat.

p/s : currently listening to "shades - jangan kau ucap selamat tinggal".. nak casing fon lawa + jacket jeans selaiiii.. arghhhh craving for delicious food. 






Thursday, 11 June 2015

coret-coret

hello guys.. i'm back! 

harini aku nak story pasal aku. yuppp! aku! diri aku! hidup aku sekarang entahlah. nak cakap terumbang-ambing tu macam x sangat. sebab aku still dapat manage diri aku. tp so far, aku rasa macam lost gile. duduk jauh kt tempat orang. yela, aku bukan pernah duduk luar dari negeri sendiri pun. paling jauh aku stay pun masa duk UiTM dulu. tu pun still dalam negeri sendiri lagi.

kat tempat baru nie aku kena pandai2 masuk tempat orang, ikut flow orang, asalkan jangan terkena culture shock. Alhamdullilah so far aku masih lagi terselamat daripada tergolong dalam golongan mereka yang terkena culture shock. Kawan2 kat sini? ada yang OK dan ada yang KO. ada yang hanya tahu ambik kesempatan atas kesulitan kita dan ada yang dirasakan boleh bergantung walau sedikit kepada dirinya. tapi secara jujurnya aku kat sini takde la bergantung kepada orang sangat. sebab everything aku boleh handle sendiri. opsss bukan boleh actually. tapi terpaksa handle sendiri. terpaksa buat everything by my own. kadang2 nak gi mana2 tempat yang aku x pernah pegi pun kena pergi sendiri. travel alone. tapi takpe. pengalaman yang akan mendewasakan kita. kalau kita asyik depends pada orang lain, bila nak maju kan? 

duduk kat sini kena pandai2 pilih kawan. bukan semua orang yang boleh dibuat kawan. kena banyak hati-hati dengan orang sekeliling. sebab? sebab masing-masing pandai mengaburi mata kita untuk ambik kesempatan atas kesusahan kita. kadang-kadang kita rasa dia boleh bantu kita untuk lebih maju, padahal hakikatnya takk! manusia yang jenis nie dah banyak aku jumpa. dah serik nak terpedaya dengan spesis malaun macamni. yang hanya pandai menjatuhkan kita depan orang lain. yang hanya tahu menggunakan kita untuk kepentingan sendiri.

yes. aku akui bukan semua yang aku jumpa kat sini spesis macamni. setakat nie hanya ada beberapa orang sahaja yang aku boleh iktiraf sebagai mereka yang boleh dipercayai. aku bukanlah jenis yang mudah percaya. sebab tu susah untuk aku mempercayai. tapi, bila aku dah percaya, haaa yang tu susah, sebab aku akan betul2 percayakan orang tu. tu lah masalah aku. tapi setakat ni, selain ahli keluarga aku, ada seorang jejaka yang memang aku percaya dari dulu, kini dan in future too. InsyaAllah. Empunya diri tu? sudah semestinya si jejaka Che Mohamad Asyraf. semoga kepercayaan yang diberikan tidak disia-siakan.

okay, berbalik pada topik asal.. berbulan2 duduk kat sini dah dirasakan macam bertahun-tahun.. eagerly waiting untuk apply tukar balik negeri asal. tapi.. aku ada target sebenarnya. target aku? ambik exam, pass exam, apply utk exam naik pangkat, lepas naik pangkat, apply tukar. so mungkin makan masa bertahun jugak la aku duk sini baru aku tukar. who knows kan berapa lama? InsyaAllah segala yang berlaku, terjadi, ada hikmah di sebaliknya. siapalah kita untuk menafikan takdir, untuk melawan kehendak Ilahi? kalau ada rezeki, InsyaAllah ada. tapi kalau sebaliknya, just tunggu dan lihat saja laa. setakat nie tu target aku laa. dapat ke tidak mana nak tahu kan? yang penting usaha tu ada..

poyo je ayat. okay lah, sampai sini jela entry kali nie. aku nie kena tolong pegawai buat semboyan pulak nie. jangan tak tahu, kalau kat sini semboyan tu maksudnya surat jugak la kalau dalam bahasa tak rasmi. aku ni pulak masa mula-mula masuk keje dulu ingatkan semboyan ni adalah semboyan yang duk jadi alat muzik dalam tv tu.. sebab aku teringat lagu "semboyan telah berbunyi, menuju medan bakti" hahaha. lagi jahat kan.. 
okay la, ni je kot untuk kali nie. good bye peeps.

p/s : bukan mudah untuk mencari yang memahami. sekiranya dapat, usahlah lepaskan. bukan mudah mencari kasih dan sayang yang sejati. seandainya dapat, usahlah dipersiakan. mungkin saat ini kita masih belum mengerti tentang kekuatan yang tersembunyi, namun ketahuilah bukan semua yang kita nampak buruk itu memang tak baik untuk kita. bukan semua yang baik di mata kita itu baik juga pada hakikatnya. kadang-kadang orang sengaja menguji kemarahan kita dengan pelbagai cara. bukan niat untuk dijadikan bahan tabung uji, tetapi berniat untuk mencari keserasian dalam diri. 

Thursday, 7 May 2015

be strong!


almost 2 months aku x bukak blog nie. actually aku bukak blog nie bila aku boring, free dan xtahu nak buat apa. baru la aku bukak blog nie dan merapu kat sini. cruel kan ayat? keje lately agak banyak dan meletihkan. aku duk sini pulak jadi malas nak makan. selera tu kurang, tipu la kalau cakap langsung x makan. aku makan je tp demand tu ade. haha. sebab tu senang cite bila orang Tanya kenapa x makan, senang jawab diet. yela, nanti kang kalu aku jawab xde selera la, xkena dengan kehendak aku la, xmasuk dalam list taste aku la, macam2 soalan pulak yang muncul. aku ni bukan rajin sangat nak melayan. hahahahaha.. aci redah je ayat kan?

aku terkesan jugak dengan satu cite yang dikongsikan oleh member aku. masalah cintun katanya. member aku story pasal boyfriend dia yang cakap kasar dengan dia time marah. pastu duk kuarkan kata2 yang menyakitkan hati. lagi sakit bila time sweet duk bersayang2, time marah, nah! aku kau yang keluar. adoii. pastu pulak boy dia nie complaint macam2 mengenai perangai dia. yela, sape mampu sabar bile asyik dituduh, difitnah konon2 ada lelaki lain kan? aku try letakkan diri aku dalam situasi dia. ehh kawan aku tu, mestilah aku try nak fahami masalah dia.. baru la boleh jadi kaunselor yang terhebat tanpa perlu dilatih hehehe

sebenarnya entry kali nie aku tujukan khas untuk member aku. bersabarlah dalam menghadapi cabaran dalam perhubungan. manis cuma seketika, pahit yang datang selepasnya. hubungan nie ibarat kapal. kita yang jadi nakhoda, kita yang lead kapal kita, kalau kita sendiri salah setting layar sampai kita tersasar dari laluan asal, confirm la kita kena re-set balik layar kita. untuk bawak kita ke jalan yang betul. barulah hubungan tu boleh aman.

dalam hubungan nie mesti ada give and take. jangan asyik kau sorang je yang give give give, tapi xde satu pun yang kau boleh take dari dia. tu melampau namanya, macam member aku yang baru balik dari kampung. dia story duit dia tinggal rm200 lagi. sedangkan baru seminggu dapat gaji. aku tanya la, kau buat apa dengan duit bebanyak balik kampung? serious gila kot. camne nak survive sebulan pulak duk sini? nie bukan kampung. kuey teaw goreng sepinggan sekali dengan air pun dah rm10. tu baru sehari. kalau sebulan? xmampus poket kau? pastu kau nak makan ape?? dia diam. dia cakap dia balik kampung, dia keluar dengan boyfriend dia. boyfriend dia mintak belikan macam2. pastu belanja makan la, baju la, wayang la. hmmm so girls, beware of this type of guys. memang guys macam nie pandai ambil kesempatan atas kebaikan kita. semoga kawan aku tu dapat kesedaran yang bukan semua lelaki boleh dipercayai dan baik hati budinya.

okay, berbalik pada cerita member aku yang bermasalah dengan boyfriend dia tadi. dia cakap hati dia dah tluka sangat, sebab dah berkali2 benda yang sama berulang, bukan sekali tapi berkali2.. tiap kali gaduh, dia nangis. pastu dorang berbaik balik sebab salah sorang akan mengalah. tapi kali nie dia cakap hati dia keras sangat. dah xmakan dengan pujukan. hmm aku pun xtahu dah nak cakap apa. tapi bagi aku, kalau sebelum kahwin dah xleh nak kawal baran, gaduh sikit dah aku kau, nanti lama2 mesti naik tangan. walau hubungan dorang dah hamper 4 tahun, fuhh lama tu.. nak clash pun rasa sayang kan? buatlah keputusan terbaik, kawan. kalau rasa dah x mampu nak tahan, putuskan aje. kalau rasa sayang tu masih mendalam, teruskan je hubungan tu.

sebagai kawan, aku hanya mampu menasihati. semuanya depends pada kau untuk buat keputusan terbaik bagi diri dan masa depan kau. aku doakan yang terbaik untuk kau. cuma, jangan buat keputusan time kau tengah marah. keputusan yang dibuat ikut amarah nie memang akan bawak penyesalan di kemudian hari. kalau still sayang, stay, but sama2 lah ubah perangai ke arah yang lebih baik. yela, kalau sekarang sebelum kawin, dah xdapat control temper, asal gaduh cakap kasar2, pastu ajak clash, nanti silap2 bila da kawin, gaduh sikit dah naik tangan pastu cerai. adoii mintak jauh, mintak simpang malaikat 44..

dah panjang sangat entry nie. aku pun dah berapa kali type stop type stop. sebab duk type entry sambil wat keje. banyak keje nak kene setel. maklumlah esok dah cuti. hehehe.. okay la. sampai sini je utk kali nie. good bye peeps.. to my friend, all the best for your relationship. moga cepat2 kahwin. aku pun dah penat tengok kau duk nangis. semoga lepas kawin, hubungan korang akan jadi lagi baik.. xpayah la nak tunggu sampai hubungan tu 10 tahun baru nak kawin. kawin cepat2, kurangkan maksiat, hindari dosa. hahahaha.

kebahagiaan bukan datang sekelip mata. kita yang corakkan kebahagiaan kita sendiri. kalau kita pandai kemudi kapal kita, insyaallah kebahagiaan tu akan jadi milik kita. xperlu nak bersedih sekiranya dia yang disayangi tidak menjadi milik kita. setiap yang berlaku ada hikmah di sebaliknya. mungkin Allah SWT tarik dia dari sisi kita untuk gantikan kita dengan yang lebih baik. sape tahu? tp kalau dia memang jodoh kita, walau sejauh mana dia pergi, dia akan tetap kembali kepada kita. cuma satu, ingatlah, setiap manusia ada pro dan kontra yang tersendiri. ada sikap yang negative dan ada yang positive. pasangan tu la yang akan melengkapi setiap kekurangan kita. dan kelebihan kita yang akan mengimbangi kekurangan pasangan kita. mungkin ada pasangan yang jenis pemarah vs penyejuk. bising vs pendiam. tu yang akan menyempurnakan sesuatu hubungan.

kita xleh nak expect everything is perfect dari pasangan kita. sebab kita pun manusia biasa. dalam hubungan nie biasa lah ada pasang surutnya. macam air sungai, air laut. mana ada sepanjang masa pasang or sepanjang masa surut. sebab tu la yang dikatakan suka duka dalam perhubungan. hargailah orang yang korang sayangi sementara mereka masih ada disisi. satu saat, bila korang kehilangan mereka, penyesalan yang xterhingga la yang akan jadi peneman korang sampai akhir hayat korang.

p/s : jangan malu utk buang ego demi orang  tersayang. kadang2 kita jadi keras/ego sebab nak tengok sejauh mana effort seseorang utk dapatkan kita, untuk buktikan kepentingan kita dalam kehidupan dorang.. tp kalau dia buat bolayan je bila kita keras, haaa yang tu memang patut difikirkan balik samada nak still dengan dia or cari je yang baru.. tp hati perempuan nie macam kerak nasi. keras. tapi lama2 kalau selalu disiram dengan air, lembik jugak akhirnya..

Tuesday, 24 March 2015

my life nowadays...

hello people! 

dah lama rasanya aku x coretkan something pada wall blog aku ni. aku pun tersaaaaaaaaangat lah busy sekarang nie. why? sbb life aku dah berubah almost 90%.. uishh banyakkk tu. biasanya orang yang berubah life nie sebab faktor perkahwinan kan? tapi aku x. life aku totally berubah sebab aku dah dapat kerja lain, yang jauh dari orang kesayangan aku dan langsung xterjangkau dek akal yang akhirnya aku akan terdampar sendirian di sini. chewaahh ayat tu memang sentiasa takleh blah. bukan jauh sangat pun, tp sekarang aku dah kerja kat Bukit Aman, Kuala Lumpur. datang kerja lepas subuh, balik kerja hampir maghrib. wahhh! sukaaa! kenapa lah orang duk gila-gila sangat nak duk KL? aku pun xpaham. aku duk sini sebulan pun dah rasa macam arghh serabuttt! jem sana sini. 

life aku kat KL nie memang miserable gile, serabai.. kenapa aku cakap camtu? sebab serious memang x terurus. yela dah terbiasa duk rumah makan best2, ma asyik masak favourite aku je, tetibe datang sini makanan serious x best! but thanks kat mereka yang bersusah-payah carikan aku keli goreng lada, siap ada yang bawak dari negeri 9 lagi. ada yang bawak aku pegi cari keli ke sana sini semata-mata nak puaskan selera aku. thanks guys. yang lagi best, ada member aku bawakkan pegi taman layang-layang. kat sana memang banyak gilaaaa keli hidup. besar-besar pulak tu. wahhh heaven gila bila boleh tengok keli-keli bebas berenang. serious happy.. 

kat sini aku boleh kenal macam-macam orang dengan bermacam-macam jenis perangai. tapi yela, dah nama pun lain-lain, for sure la habits pun lain-lain. aku jugak belajar utk jadi lebih positif dan tanamkan sikap nak belajar benda baru. bukan senang nak senang, bukan susah nak susah. duduk kat sini kena belajar telan je ape aje yang diarahkan. yela, siapa lah kita nak banding dengan mereka yang lain. but so far, aku takde masalah dengan mereka sume. life miserable, kos hidup tinggi, gaji lambat lagi woiii! should be hari nie government punya workers dah dapat gaji, but since aku nie still muda bergetah dalam PDRM nie, next month kot paling awal baru dapat gaji, sedihhh!!

sekarang nie, arahan penempatan aku dah keluar. so officially aku dah dapat permanent job kat Bukit Aman nie. tinggallah aku di sini menggantikan tempat Syed Shah Haddad. dia ni dapat pindah Terengganu. btw thanks sangat2 Haddad sebab banyak membantu dalam memahami dan mempelajari cara kerja di sini. semoga sukses selalu dan cepat2 kahwin. duk sebut pasal kahwin, bila la kakak abang aku nak kahwin. hahaha penat dah aku tolong jawab utk dorang nie. even member2 kat sini pun kerap story pasal anak sedara dorang. waaaaa aku pun nak merasa jugak perasaan ada anak sedaraaa.. T_T

panjang sangat dah entry kali nie. haha. actually aku xtahu nak buat apa sebab sekarang pun x pukul 8 pagi lagi. tu yang rancak sangat jemari nie menari kat keyboard nie. haha. okay lah, since kat kul 8++ so aku mintak diri dulu. babai peeps.. 

p/s : waiting for something miracle to happen. waiting for someone to show up. don't let my mood keep drowning. help me out from darkness and grab my hand, take me away.. miss my beloved person. eagerly waiting to fly to Terengganu. 

mood : freaking disturbed

Friday, 23 January 2015

sekadar perkongsian

lama gilaa dah x membersihkan sawang2 yang ada kat blog ni. maklumlah bukan sengaja malas menjenguk, tp kekangan masa dan tuntutan kerja yang banyak menghalang aku utk jengah blok nie walau sekejap. hmm. 

esok member aku kahwin. aduuhh dah ramai gilaa kawan sebaya aku yang kahwin. sape yang kasihan? aku la yang kasihan. sebab? bila member kahwin, sah2 kena pergi dan bagi hadiah. haha member kahwin bukan boleh bagi glass set pun. haha macam x sesuai laa. normally kalau aku beli present utk member kahwin, for sure aku bagi peralatan elektronik, macam periuk nasi dll. and yang paling x tahan bila pergi kenduri member ialah bila ditanya pasal 'ehh bile mung nak nikoh?'.. hah!! tu diaaa! soalan paling maut di abad ini. ade jodoh tu ade laa. kalau aku kahwin, xlupaa la member2 lama. for sure jemput punyee. don't worry laa. haha. but tu definitely lambat lagi.

whyy? sebab aku ade target utk dicapai. target terdekat? tak laa terdekat jugak. tp next year laa. choiii. bukan nak kahwin laa. target nak beli kereta. aku pun nak jugak ada kereta sendiri. haha tang rumah sendiri tu, nanti dulu. bak kata abah, 'lepas kahwin, pastikan duduk asing, abah takmboh ajak dah duk umah. kalau tak mampu nak duk rumah sendiri, sewa la rumah sekalipun, abah tak kisah. asalkan duduk rumah asing dgn keluarga...' belajar bdikari katanya. sebab tu la aku duk aim nak beli kereta. tu pun kalau ada rezeki laa. InsyaAllah..  

perkembangan pasal diri aku? takde ape pun yang berubah. kerja di tempat sama, buat pekerjaan yang sama setiap hari, pergi sana sini attend interview tapi takde yang melekat. alasan?? 'sorry miss, but we need experienced worker'.. aduhh shit la macamni, kalau macamni kami yang takde experience nie nak kerja apaa? interview SPA? aku da 4x pergi interview, tapiiii tak pernah nak lepas interview. kata pegawai SPA, 'zaman sekarang semua pakai kabel, orang guna kabel tiang api, tapi awak takde kabel. macammana nak lulus? kalau saya ada anak sedara yang cari kerja, takkan la saya nak bagi kerja tu kat awak.. mesti saya utamakan anak sedara saya dulu'.. okay fine! pengakuan jujur dari pegawai SPA. lepas dari tu, terus aku give up nak apply SPA..

panjang pulak aku merapu kali nie. maklumlah dah lama gila gian nak menaip panjang2. okay la, tu je kot untuk kali nie. nak sambung tgk viki pulak. babaiii

p/s : berpada-padalah dalam melakukan sesuatu. boleh jadi sesuatu yang kamu gemari akan menjadi kebencianmu suatu hari nanti dan sebaliknya.. quote nie? aku agree. sbb sekarang 'rimas' tu dah ada. lepas nie kalau rimas tu berubah jadi benci, sape tahu kan?